Všechno opravdu nemusím!

               Ve vší úctě k novinám , mám mnohokrát spoustu otázek k jejich tvůrcům. To mě napadá vždy  při výhodné nabídce předplatného na celý rok. ,,Vaše noviny každé ráno ve Vaší schránce, se slevou a ještě při ročním předplatném dostanete elektrický mlýnek na maso v ceně 2222 Kč!“ Když si představím, že každé ráno budu mít svoje noviny se slevou (tedy když roznašeč nezaspí), věřím, že  nastane plodný, krásný den. Vyzbrojen informacemi budu ohromovat kolegy, pak ve volné chvilce přelouskám komentáře ke všemu možnému tak, abych zdárně přebral myšlenkový pochod pisatele a zejména jeho názor na věc. Čím mají noviny více stránek, tím lépe si každý čtenář může vybrat, třeba jeden článeček, to stačí , no tak ale proč do tiskoviny těch patnáct kaček nedal?

              Noviny před revolucí měly ve všední den tak čtyři listy, takový deník Práce při pondělku jen tři a taky se za padesátník prodával, četlo se od zadní stránky ( tedy od sportovní stránky) , aby se to podstatné stihlo přečíst, než člověk dojede do práce. Uvnitř listu se četla Černá kronika , inzeráty, program televize, první a druhá strana byla plna nezajímavých soudruhů, závazků a imperialistů. V sobotu za kačku nám většinou přidal hodný vydavatel něco kreslených vtipů či humorných anekdot. Než jsem dojel do cíle své cesty, noviny byly většinou přečtené.

           Dnes již většina čte noviny od začátku , ovšem vzhledem k množství stránek jsou pro jedince jedoucího do práce půl hodiny k nepřečtení. Abych se prokousal  celým obsahem, abych dokázal vstřebat tu ,,palbu intelektuálských “ názorů, glos, článků, komentářů, tak to abych půl směny jen a jen četl. Pak tlustospis ještě navečer vnutit manželce, pak dospívajícím dětem, prostě abychom si noviny , celá rodina, patřičně užili a využili. Vždyť veselé anekdoty jsou dnes mnohdy na prvních stranách, optimistická ekonomická prognóza v příloze XX 22, neotřelý pohled na společnost  a  komentář o všem možném uprostřed, barevná příloha pro rodinu a zahrádkáře zvlášť vložená každý druhý den……..             

              Někdy mi naskakují otázky typu :Vydrží tištěná média další roky v podstatných nákladech? Budeme číst jen elektronické knihy? Proč dnešní děti málo čtou? Někdo mi to tuhle vysvětloval : , Je toho všeho tak nějak moc, prostě všeho, už se v tom ztrácíme, už se nechci v tom všem brodit, chci mít chvilku klidu, hodně lidí už nechce nic, vůbec nic číst. Chtějí mít od všeho pokoj.“

       Docela s tímto názorem nesouhlasím, ale z druhé strany je pravdou, že ,,všechno opravdu nemusím.“

Přidal admin do Život okolo nás. Reakce: Komentáře nejsou povoleny

Komentáře zde nejsou povoleny.